‘December en gezelligheid’

images-6

Gezellig, december, sinterklaas, kerst, oud & nieuw en….. eten!

Ik hoor van mensen om mij heen dat voor wat betreft eten de moeilijke periode er weer aankomt, maar is dat wel zo?

Tja, de supermarkten, banketbakkers en andere delicatessewinkels zijn volop bezig om ons veel lekkers te verkopen.
Zij willen het liefst dat we ons vanaf september al voltstoppen met pepernoten en andere lekkernijen die blijkbaar bij deze periode van het jaar horen.

Natuurlijk is het een gezellige periode en hoort daar af en toe wat lekkers bij, maar is het nodig dat we dit al ruim voor aanvang van de feestdagen gaan doen?
Nee, natuurlijk niet. Er zijn 4 feestdagen in december, geen 31! Koop wat lekkers vlak voor de feestdagen.
Wanneer je weet dat 200 gram pepernoten ruim 800 kcal bevat (een zeer royale avondmaaltijd) dan bedenk je je wel 2 keer. Eet een kleine portie en je geniet echt net zoveel van 30 gram pepernoten dan van 100 gram. Onthoud maar dat de eerste 5 happen het lekkerst zijn en daarna wordt het vulling!

Voor het kerstdiner kun je kiezen voor gezonde gerechten, zoals mager vlees of vis en veel groenten. Schep 1 keer op en vermijd de gebonden sauzen.
Voor het nagerecht kun je kiezen voor een heerlijke fruitsalade. Maak met jezelf van te voren afspraken hoeveel je gaat eten en drinken, dat helpt jou bewuster te kiezen en zorgt ervoor dat er niet onbewust teveel gegeten wordt! Het is niet en/en maar of/of. Dus wanneer je in de avond lekker een dessert wilt mee eten dan neem je in de middag geen kerststol. Zorg ook tijdens de feestdagen voor voldoende beweging, ga bijvoorbeeld lekker een strand- of boswandeling maken!

Enkele handige tips:
– Neem kleine porties, eet langzaam en geniet
– 3 hoofdmaaltijden en 3 gezonde tussendoortjes
– Geen gebonden sauzen
– Eén keer opscheppen
– Drink voldoende water (1 ½ liter)
– Bewegen